En inomhusmiljö att trivas i

      Comments Off on En inomhusmiljö att trivas i

Inomhusmiljön är viktig för vårt välbefinnande, inte minst med stigande ålder. Dels ska hemmet vara ergonomiskt och säkert inrett, för att undvika exempelvis halk- och fallolyckor. Dels spelar inomhusmiljön en stor roll för hur vi mår psykiskt och mentalt. Att åstadkomma en säker och bekväm inredning består av flera aspekter. Det kan handla om saker som halkfria mattor, bra arbetshöjd i köket samt stolar, sängar och andra möbler som är utformade för att underlätta rörelse och rörlighet. En annan sak att tänka på är ytterdörren och dess låsfunktion, med säkerhetskedja och kikhål där du tydligt ser dina besökare inifrån.

Andas in – andas ut

Något som kan vara lätt att bortse ifrån när du tänker på miljön i hemmet är det som faktiskt också är det mest grundläggande. Nämligen kvaliteten på den luft du andas. Ändå är det avgörande för din hälsa. Dålig luft kan mycket väl bidra till irritation och allergier, med konsekvenser som hosta eller till och med mer djupt sittande problem i luftrören. Det kan också påverka huden negativt, samt andra material i bostaden. Därför kan en luftrenare vara en bra investering att överväga. Dessa finns i ett stort utbud online.

Skapa trevnad

När du väl har säkerställt att din bostad är ergonomiskt och bekvämt inredd, med bra luftkvalitet, börjar den roliga biten. Som sagt, vår hemmiljö påverkar även den mentala hälsan. Och en del av detta är att bygga upp en inredning som du trivs och känner dig hemma i. Ofta räcker det med små medel för att åstadkomma trevliga förändringar. Till exempel bidrar gröna växter till en behaglig och välkomnande atmosfär. Ett tips är att investera i några ätbara plantor att ha i köket, som tomater eller kryddväxter. Dessutom blir pysslet med växterna en avkopplande aktivitet, som skapar rutiner i vardagen.