Vårda dina tänder som äldre

      Kommentarer inaktiverade för Vårda dina tänder som äldre

Tandhälsa är något du absolut bör ta på allvar. Forskning visar på att tandlossning med stor sannolikhet är farligt för hjärtat. Det är viktigt att ta hand om tänderna hela livet, men möjligtvis blir det ännu viktigaste ju äldre du blir.

När vi blir äldre är det vanligt att vår hälsa generellt blir svagare, och därför är det viktigare att vårda hela kroppen. Läs mer här om hur du kommer i kontakt med en erfaren tandläkare.

Tandvårdsstöd för äldre

I Sverige får alla tandvårdsstöd från Försäkringskassan varje år. Hur högt stödet är beror på din ålder. Från och med det året du fyller 65 år får du 600 kronor om året i tandvårdsstöd. Du måste gå till en tandvårdsklinik som är ansluten till det allmänna tandvårdsstödet, vilket de flesta är.

Högkostnadsskydd

Det finns även något som heter högkostnadsskydd, vilket innebär att du endast betalar för din tandvård upp till en viss summa. Om kostnaden överstiger 3 000 kronor betalar du endast 50 % och för ingrepp som kostar 15 000 kronor eller mer betalar du endast 15 %.

Högkostnadsskyddet gäller dock inte all tandvård. Exempelvis gäller det inte för kosmetisk tandvård så som tandblekning. Du kan alltid fråga din tandläkare om du känner dig osäker.