Byta till en annan lägenhet

      Kommentarer inaktiverade för Byta till en annan lägenhet

Till en början kan ett lägenhetsbyte kännas som en stor uppgift att ta sig an. Det finns regler som du behöver läsa på om, papper att fixa samt eventuellt en flytt att styra upp. Därför har vi tagit upp det viktigaste att tänka på vid ett lägenhetsbyte i den här artikeln.

När har du rätt till ett lägenhetsbyte?

För att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte måste du skicka in en ansökan till antingen hyresvärden eller hyresnämnden som sedan måste godkänna den. Det finns några specifika anledningar som gör att du kan ha rätt till att byta lägenhet. Bland annat om dina familjeförhållanden har förändrats. Det kan vara att du genomgått en skilsmässa eller att du är gravid och därmed behöver ett större boende. Ska du studera eller arbeta i en annan stad kan du också ha rätt till att göra ett lägenhetsbyte.

Ha koll på alla papper

När du ska byta lägenhet gäller det att ha koll på alla papper. För att kunna skicka in din ansökan behöver du ha ditt personbevis, anställningsbevis samt ditt nuvarande hyreskontrakt. Dessutom ska du skicka med en förklaring på vem som byter lägenhet med vem. När ansökan har blivit godkänd måste du även skriva på det nya kontraktet.