Slå ett slag för generationsboende

      Comments Off on Slå ett slag för generationsboende

I andra delar av världen är det fullständigt normalt att de äldre flyttar in med sina barn när de blir för gamla för att ta hand om sig själva. Generationsboenden är normalt och uppskattat, det ger större närhet till familjen knyter starkare band. I Sverige är det däremot ganska ovanligt att flytta ihop med föräldrarna efter man en gång flyttat ut. Men tanken om generationsboenden i vårt land har väckts och växt.

Attefallshus för de äldre

För dig som inte har rum över till föräldrar eller svärföräldrar, finns attefallshuset. Det krävs i de flesta fall bara en bygganmälan till din hemkommun för att få bygga ett attefallshus som är maximalt 25 kvadratmeter stort. Men om huset är tänkt som en bostad får man bygga ytterligare 5 kvadratmeter med de nya reglerna. Det kräver dock att det finns ett badrum och kök, samt att det är tillgänglighetsanpassat.Gör det enkelt och köp ett modulhus som attefallshus på tomten. Du får hem en byggsats som du och familjen lätt kan slå upp själv. Inredning såsom kök och badrum kan inkluderas som tillägg eller så köper ni det själv och får större valfrihet.På 30 kvadratmeter går det att skapa ett litet hem för två personer och du behöver inte oroa dig för dina eller din partners föräldrar.

Generationsboende har flera fördelar

Studier har visat att de som står sin familj när är ofta lyckligare samt att generationer drar nytta av varandra. De yngre får ta del av de äldres kunskap medan de äldre får ta del av ungdomens energi och det brukar smitta av sig.För att inte tala om ekonomiska fördelar när ett boende betalas av fler än två personer. Det blir lättare för pensionärer att leva på sina pension och de yrkesverksamma får pengar över att spara till pension, resor och till sina barn.Sist men inte minst att praktiska saker förenklas. När det plötsligt finns upp till sex vuxna (ett par med sina föräldrar) i ett och samma hem kan hushållssysslor delas upp, att rensa trädgården tar bara några timmar, att städa huset går på nolltid och det finns alltid någon som kan hämta på skola och dagis om det skulle krisa!