Starta eget

Starta eget företag som senior eller pensionär

Är du en av alla de som vill starta eget företag, när du går i pension?

Att äntligen kunna starta eget utan att behöva vara orolig för ekonomin, gör att det är många som vill starta företag, när de går i pension.

Antingen du vill starta eget för att förverkliga en gammal dröm eller för att du vill syssla med någonting som känns meningsfullt, nu när du får tid över, så är du inte ensam om att funderar på detta. Skälen är många och vad det än beror på, så ökar antalet som startar företag efter pensionen för varje år.

Att starta företag när man har pension, skiljer sig lite från att starta utan denna fasta inkomst.

Här på Seniortider/starta eget, försöker vi därför hjälpa dig genom att ge enkla råd om hur du kan tänka, samt vad regelverket säger om att jobba samtidigt som du får pension eller sjukersättning.

Allmänna frågor om företagsstart kan du få på exempelvis Verksamt.se och Almi

Birgitta Håkansson
BibbiBirgitta har under 15 år jobbat som företagsrådgivare. Hon har under åren hjälpt 100 tals personer att starta och utveckla företag.

Har du frågor kring att starta eget så skriv till birgitta@seniortider.se

–  Jag vill starta upp mitt gamla företag igen

– Går det starta eget när man har sjukersättning och pension ?

– Jag vill starta företag för att lansera min musik

– Hur fungerar det med avtalspension om man vill starta eget?

– Jag är 69 år och vill starta eget 

– Vad ligger skatten och de sociala avgifterna på när man är pensionär? 

– När får man lägre arbetsgivaravgift som pensionär? 

– Vad är vitsen med att starta eget?

– Har nyss avvecklat mitt företag och vill starta ett nytt

– Hur fungerar det med att tjäna pengar på sitt företag när man tar ut tjänstepension ?

 

 Bl linje

Fyra av tio vill starta eget efter pensionen

Aldrig förr har intresset varit så stort att starta eget företag hos seniorer. Idag kan fyra av tio i, mogen ålder, tänka sig att starta eget när de går i pension. Av dessa har cirka 60% dessutom redan en affärsidé . (Källa SIfo)

Att starta eget företag som pensionär, är en lysande idé om du känner att du har mer att ge den dag du väljer att gå i pension. När man lämnar en anställning för att starta företag brukar man säga att man ”går från trygghet till frihet”. Det stämmer om man lämnar en fast månadslön för en mer osäkert tillvaro som företagare. Som pensionär kan du få båda delar. En fast ersättning och en spännande tillvaro som företagare.

Kanske vill du jobba lite extra inom ditt tidigare yrkesområde. Eller kanske förverkliga en gammal dröm nu, när du har tid och en säkrad ekonomi. Vilket skälet än är, så är det väldigt roligt att driva företag och har du funderat på detta, så ta chansen.

Bl linje

Om du ska starta företag

Tänk noga igenom vad det är du ska göra, och hur mycket tid du vill satsa.

De flesta säger att man ska starta företag inom en bransch, där man har stora kunskaper och naturligtvis ligger det mycket i det. Men jag skulle vilja säga att du ska starta inom en bransch som du är väldigt intresserad av.

Kunskap kan man alltid få hjälp med. Det finns många som gärna vill dela med sig av sina kunskaper och hjälpa dig med vissa delar. Men intresse däremot, det måste du ha, det kan du inte få hjälp med. Är du väldigt intresserad av det du sysslar med så kan du alltid skaffa kunskap. Dessutom blir det roligare och mer utvecklande för dig själv som person, att få göra det du är intresserad av och som gör dig glad.

Tänk även efter hur mycket tid du vill lägga ner och anpassa verksamheten utifrån det. Ska du starta någonting som har fasta öppettider, så glöm inte att tiderna gäller hela året, även när solen skiner och du kanske helst vill vara ledig. Kanske passa det dig bättre att starta någon försäljning på nätet, där du själv kan bestämma vilken tid du vill jobba. Eller någon annan verksamhet där du själv kan styra, när och hur mycket du vill jobba.

Bl linje

Företagsstart?

Hur ska du börja? Det beror på vad du har för mål med din planerade verksamhet. Ska du starta ett företag med stort eget kapital eller lån och med ambitionen att göra stora vinster, då tycker jag du ska gå in på Verksamt.se eller Almi. Där kan du, utifrån dina planer, klicka dig fram för att få en checklista på allt som du behöver göra för att komma igång med ditt företag.

Har du en trygg inkomst i din pension, tänker starta lite försiktigt och investerar en liten summa, kan det räcka med att du först undersöker om det finns någon marknad för dina varor eller tjänster. Då menar jag om det finns några som är intresserade av att betala för din produkt. Jag träffade en person som under flera år har skänkt bort småplantor som hon själv hade tagit fram. Det var stor efterfrågan, tills den dag hon startade företag och ville ta betalt för sina plantor. Då var efterfrågan inte lika stor längre. Prova därför i liten skala till att börja med. Kanske kan du testa att sälja på en marknad eller mässa, om du har en produkt som passar för det. Går det bra, kan du utveckla verksamheten i den takt du själv vill. För att vara säker på att det finns efterfrågan på din produkt, ska du göra en marknadsundersökning. Personer att fråga kan du hitta på olika forum, Facebook eller intervjua människor på stan. Däremot ska du inte fråga dina vänner, det kan vara svårt för dem att vara ärliga mot dig.

Går det inte så bra, kanske du ska fundera på vad det är som är fel. Är det fel på produkten, marknadsförde du produkten till fel målgrupp, eller på fel sätt. Kanske behöver du bara ändra på någonting litet, för att det ska bli efterfrågan på din produkt eller tjänst. Ibland kan det vara så enkelt som att ändra förpackningen eller att lägga till något litet extra, för att din produkt ska sticka ut från liknande produkter. Fastnar inte i administrationen, utan ut och sälj och ha roligt.

Bl linje

Ekonomi

Du blir väl inte förvånad om jag säger att ingenting är gratis. Antingen du ska ut och resa, gå ut och äta, dricka vin med dina vänner eller starta företag, så kostar det pengar. Tänk därför noga igenom hur mycket du är beredd på att satsa på ditt företagande.

Det är alltid bra att räkna ut hur mycket du behöver sälja för att få de inkomster som du vill ha för att driva ditt företag. Det gör du enkelt genom att räkna ihop alla dina fasta kostnader som hyra, marknadsföring, telefonkostnader, eventuella försäkringar mm. Räkna därefter ut din vinst på varje produkt. Det vill säga det du får när du säljer, exkl. moms, minus din kostnad för inköp eller tillverkning eller hur mycket du får i vinst på betald timme för tjänst. Dela därefter vinsten med dina fasta kostnader och se hur många timmar eller produkter du behöver sälja för att du ska få betalt för dina fasta kostnader. Då får du fram hur många produkter eller timmar du behöver sälja, för att gå plus minus noll. Allt du säljer däröver blir din lön och investeringar för företagets utveckling. På den delen som blir din lön ska du sedan betala skatt som ligger kring 32% och sociala avgifter innan du får ut din nettolön. Det vill säga det du får i handen. Sociala avgifter är normalt 31,42% av bruttolönen men är du över 60 år och pensionär, är denna avgift endast 10,21% av lönen.

Bl linje

Registrering av företaget

Den vanligaste företagsformen för seniorer, är enskild firma. Det enda du behöver göra för att starta denna företagsform, är att anmäla dig till skatteverket för att få en F-skattsedel, vilket är nödvändigt att ha som företagare.

En F-skattsedel innebär, att du som företagare, själv betalar dina sociala avgifter och skatt. Samtidigt som du anmäler dig till skatteverket, blir du momsregistrerad och har därmed möjlighet att dra av moms på det du köper in till företaget och skyldighet att betala moms vid försäljning. Du gör samtidigt en preliminär deklaration där du uppskattar din inkomst det första året. Denna preliminärdeklaration kan du ändra hur många gånger du vill. Lägg dig inte för högt i början för då får du betala skatt antingen du tjänar någonting eller inte och lägger du dig för lågt så får du restskatt. Glöm därför inte att ändra denna deklaration om och när den skiljer sig från vad du har uppgett från början.

Det är frivilligt att registrera sig hos Bolagsverket, när man har enskild firma. Förr gjorde man det alltid för att man ville skydda sitt företagsnamn i det län man ska verka i. Idag skyddar du namnet nästan lika bra om du väljer samma namn på företaget, som du väljer på domänadressen på din hemsida. För vem vill välja Seniortider som företagsnamn när alla hamnar på vår sida när man söker på namnet på Internet?

Bl linje

Hur skaffa man rätt kunskap?

Antingen du vill starta eller utveckla ett befintligt företag, underlättar det om du får inspiration och mer kunskap.

Ett bra sätt att få det, är att skaffa en mentor, delta på olika företagsnätverk och/eller läsa inspirerande litteratur i företagsutveckling.

Här hittar du, i mitt tycke, de bästa böckerna i ämnet. De är roligt och enkelt skrivna, samtidigt som de ge dig mycket kunskap för att utveckla både dig själv som person och ditt företag.

Inspirerande böcker

Bl linje

För fler tips att tjäna pengar, läs även

Tjäna lite extra
Tjäna pengar på Internet
Tjäna pengar på din blogg

 

Tillbaka till toppen