Hur vill du bo som senior?

Funderar du på att byta boende, nu när barnen har flyttat hemifrån?

Vad ska du välja då? Hus, lägenhet, kollektivboende, bostadsrätt, hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller kanske en ägarlägenhet? Det finns mycket att välja på. Här försöker vi hjälpa dig att reda ut begreppen och att förstå skillnaden mellan de olika upplåtelseformerna

 

När barnen flyttar hemifrån eller du blir pensionär, är det mycket som förändras. Helt plötsligt får man tid över för annat här i livet, man kan börja tänka mer på sig själv på ett annat sätt och boendet som var helt perfekt när man var en barnfamilj, kan börja kännas lite stort och ödsligt. För många innebär detta en tid då man börja reflektera på både det ena och det andra. Man har många aktiva år framför sig samtidigt som man kan se att tiden går fort, så det gäller att ta tag i livet och göra det man vill idag,  – inte skjuta allt framför sig.

Byta boende

Den vanligaste förändringen som seniorerna
gör, är att byta boendet. Oftast säljer man sitt hus och flyttar till någon mindre, gärna en central lägenhet. Det är inte ovanligt att man även köper ett sommarställe i detta sammanhang

Bl linje

Här presenterar vi lite olika boende och upplåtelseformer. Och försöker förklara innebörden i de olika alternativen

 

Hyresrätt
Hyresrätt är den enklaste formen av boende. Du hyr en lägenhet och har ett kontrakt på denna. Hyresvärden sköter om all renovering och åtgärdar problem som uppstår.

Du behöver bara betala hyran och när du vill flytta säger du upp lägenheten inom avtalad tid. Hyresvärden skaffar själv nya hyresgäster

 

Bostadsrätt
En bostadsrätt eller insatslägenhet som det också kallas, innebär att du köper  en lägenhet. Det innebär att du blir medlem i en bostadsrättsförening där medlemmarna har rätt att nyttja en bostad mot en månadsavgift.

Du äger alltså inte lägenheten utan du förvärvar ett andelstal som innebär att du har en andel av föreningens tillgångar och skulder. Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten.

Du underhåller själv din lägenhet, du kan renovera den och sälja den när du vill flytta. Den vinst eller förlust som kommer med försäljningen, blir din egen.

 

Ägarlägenhet
Ägarlägenhet är en ny form av direkt ägande
av en del av en fastighet, vilket gjordes möjligt genom ny lagstiftning, som gäller från 1 maj 2009.

Det är ett tryggare ägande jämfört med innehav av en bostadsrätt. Att äga en lägenhet är detsamma som att äga en villa eller ett radhus på marken.

Den ska bland annat kunna hyras ut eller överlåtas utan begränsningar. En annan fördel är att man får lagfart på sin bostad, vilket innebär att man finansierar den på samma sätt som man gör med ett hus på marken. Ägarlägenheten kostar oftare något mer än en bostadsrättslägenhet eftersom varje lägenhet ska bära de lån som nu ligger på en bostadsrättsförening.

 

Seniorboende/Kollektivboende.
Idag är det spännande för det finns så många olika alternativ att välja på, när man ska byta boende.

Någonting som växer inom denna åldersgrupp är gemenskapsboende eller kollektivboende som det också kallas. Då är det inte kollektivboende från 60-talet som gäller utan nu vill man bo i egen lägenhet men ha närheten till sina vänner. Därför består detta boende av både enskilda lägenheter och gemensamma utrymmen. Tanken är att man lätt ska kunna träffas och umgås, kanske äta en bit mat och dricka ett glas vin ihop, spela spel eller hitta på någonting annat kul. Det är oftast ganska exklusiva boenden med gemensamma utrymmen som snickarrum, bastu och ibland även pool.

 

Kooperativ hyresrätt
Kooperativ hyresrätt var en möjlighet som kom 2002 . Det innebär att man bildar en ekonomisk förening där hyresgästerna är medlemmar. Den ekonomiska föreningen antingen äger huset eller blockhyr hela huset.

Fördelen med denna hyresform är att medlemmarna kan vara med och påverka hyreskostnaderna och det är endast medlemmar som kan få tillgång till en lägenhet. Det kan vara ett kollektivboende eller en helt vanlig hyresfastighet med ett antal lägenheter.

Medlemmarna betalar dels en insats till föreningen och dels en upplåtelseinsats som kan variera från någon tusenlapp till flera tusen per kvadratmeter. Hyresgästerna bestämmer även själva hur mycket av skötsel och underhåll de vill göra. Detta är faktorer som påverka hur stor hyran blir.

Den största skillnaden mellan kooperativ hyresrätt och bostadsrätt är att man inte kan spekulera med den kooperativa hyresrätten. Den dag du flyttar, säljer du tillbaka lägenheten till den ekonomiska föreningen, som  hyr ut den till någon annan som är eller blir medlem i föreningen

Bl linje

Flytta utomlands
Att flytta från den svenska vintern och de höga skatterna är också ett alternativ för en del. Det kan du läsa mer om på Flytta utomlands.

  Bl linje

Sommarbostad
När man pratar om sommarboende, tänker man oftast på en sommarstuga. Det håller på att ändras i en rasande fart. Idag har det blivit mer och mer vanligt med sommarboende i bostadsrättslägenheter. Det är ingen större skillnad när det gäller kostnader, men för den som inte tycker om trädgårdsskötsel, är det perfekt.

Dessutom är de flesta sommar boenden i bostadsrättslägenheter väldigt centralt placerade, nära bad och turistattraktioner.

Bl linje

Tillbaka till toppen