Nyheter för dig som är senior eller pensionär

Under 2016 genomförs en rad ekonomiska förändringar som påverkar privatekonomin för oss som är seniorer eller pensionärer

extrapengar

Skatten sänks: Pensionärer med inkomster under 20 000 kronor i månaden får lägre skatt. Det innebär att skatten sänks med 258 kronor på pensions inkomster runt 10 000 kronor i månaden. Skattelättnaden blir mindre ju högre inkomster man har.

Inkomstpensionen höjs med 4,2 procent. Det ger Ger cirka 500 kronor mer i månaden för personer med pensions­inkomster på 12 000 kronor i månaden. Detta är den högsta reala pensionsökningen sedan 1960.

Museibesök gratis: Pensionärer får gratis inträde på statliga museer.

Hemtjänsten blir dyrare: Maxtaxan för hemtjänst och särskilt boende höjs med 211 kronor per månad, från 1 780 till 1 991 kronor i månaden. Höjningen drabbar runt 300 000 personer. I många fall äter höjningen upp den höjda pensionen och sänkta skatten. Det ger en merkostnad på upp till 200 kronor per månad. (Men det är inte alla kommuner som höjer)

Garantipensionen sänks: Grundskyddet för de som haft mycket låga inkomster under arbetslivet baseras på prisbasbeloppet, som i sin tur baseras på prisläget i samhället. Eftersom inflationen varit negativ det senaste året sänks basbeloppet med 200 kronor. Det gör att även garantipensionen sänks något det blir en sänkning med 36 kronor per månad för en ogift pensionär och 32 kronor för en gift.

Höjda bensinpriser: Bensinskatten höjs med 44 öre per liter

 Slopandet av avdragsrätten för pensionssparandet: Redan tidigare har man minskat på avdragsrätten från 12 000 kr till 1 800 kr.
2016  tar man bort denna rätt vilket innebär att du då dubbelbeskatta ditt pensionssparande eftersom du först sparar redan beskattade pengar och sedan får du skatta när du tar ut pengarna.

Rotavdraget sänks till 30 procent av arbetskostnaden: Men med ett fortsatt maximalt utrymme om 50 000 kronor

Rutavdraget halveras till 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år: Rutavdrag medges fortfarande med 50  procent av arbetskostnaden.

Den som har fyllt 65 år vid årets ingång: kan även i fortsättningen få som mest 50 000 kronor i rutavdrag.

2016.01.06

Bl linje

Nu kommer appen som sänker premien för bra bilförare

Nu finns appen som mäter hur trafiksäkert du kör. Appen är framtagen av If i samarbete med Movelo. Den som vill dela med sig av sitt körbeteende kan få upp till 30 procent rabatt på bilförsäkringen.

Appen heter If SafeDrive och är gratis. Den finns nu tillgänglig för alla i App Store för Iphone 4, 4S och 5.

– Mest att vinna har unga förare som normalt sett ligger högre i pris, de kan sänka sin premie rejält. Men även övriga kunder kan tjäna på att använda appen, eftersom man själv kan påverka sin premie och slippa betala för andra som kör mer riskfyllt, säger Helén Waldengren, projektledare på If.

Man registrerar sig enbart med en mejladress. Användaren är då helt anonym och delar inte med sig av några uppgifter.

Den som vill kan, direkt eller i efterhand, ange sitt registreringsnummer i syfte att få rabatt. Föraren måste då köra 200 kilometer under en tvåveckorsperiod och använda appen under minst häften av alla resor. När testperioden är slut får användaren ett rabatterbjudande. Ju mer trafiksäkert man kör, och ju större andel av resorna under testperioden som appen varit påslagen, desto högre blir rabatten.

– Vad vi vet så är detta den första app som tar hänsyn till hela körprofilen och utifrån den mäter riskexponeringen. Många kommer att kunna spara pengar på sin bilförsäkring, säger Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som varit delaktig i att utveckla appen.

En första version av appen ligger nu ute.

If SafeDrive uppfattar bland annat accelerationer, inbromsningar, och huruvida föraren håller gällande hastighet. Föraren slår på och av appen vid resans början och slut, och får då poäng mellan 1-100 kopplat till hur trafiksäker körningen varit.

– Det finns många vinnare i det här. If SafeDrive främjar trafiksäkerheten på vägarna för alla trafikanter. De som kör säkert får billigare försäkring och många gånger även lägre bensinkostnader. Och dessutom gynnas miljön, säger Helén Waldengren

Appen har utvecklats genom ett samarbete mellan If och Movelo.

 Bl linje

”Skitgott” kaffe

Elefantbajskaffe, från den thailändska provinsen Chiang Rai, är bland det bästa kaffe du kan dricka.

Det är nämligen så att kaffet blir allra bäst om det innan användandet har passerat elefantens matsmältningssystem och kommit ut oskadda den naturliga vägen, med elefantens bajs.

 Bönorna tvättas, mals och resultatet blir den exklusiva kaffesorten Black Ivory. Pris, cirka 7 000 kr per kilo.

En annan sort som genomgår liknande process är Kopi Luwak från Indonesien. Där plockar man kaffebönorna från palmmårdens avföring. Pris, Cirka 3 000 kr per kilo

Bl linje

Kortköp kostar cirka 1 500 per år och hushåll

Den årliga avgiften på betalkort ligger omkring 250 kr per år. Men summan som kortinnehavaren betalar i dolda avgifter är många gånger större än så visar en ny rapport från Handelns utredningsinstitut (HUI Research).

Detta innebär att bankerna tjänar minst en miljard kronor för mycket per år, för våra kortköp. 

Bl linje

NYHET! – Gör det nu – eller ångra dig i graven

Göt det nu      Läs mer eller beställ boken

Den här boken är en rejäl spark i baken på dig som tror att livet är oändligt.

Du får peppande tankar men också skrämmande fakta om hur ofullständigt vi människor fungerar och vad vi kan göra åt det.

Här är en del av vad du får lära dig:

Varför det är dags att göra allt du vill NU!

 30 000 dagar är allt du får – så gör du det bästa av dem.

 Det här är vad gamla människor ångrar mest – ska du göra samma misstag?

  Ålderskris? Lägg av!

– Döda fiskar följer strömmen – är du redan död? Testa själv.

Läs mer eller beställ boken

Bl linje

Globalt drabbas 18 vuxna per sekund av någon form av brottslighet på Internet

Nätbrotten kostar det svenska samhället 1,4 miljarder kronor årligen och nu har brotten flyttat ut på de sociala nätverken. Det visar Norton Crime Report.

Undersökningen visar att 49 procent, det vill säga nästan varannan användare, inte använder sig av säkra lösenord. Dessutom är vi dåliga på att byta ut dem med jämna mellanrum. Detta kan bland annat leda till att du blir av med alla dina bilder som du har sparat på datorn.

 Ett sätt att skydda sig är att göra säkerhetskopior av viktiga filer och lägga dem på en extern hårddisk. Installera även ett bra antivirusprogram.

 Bl linje

Tips för dig som behöver snygga och användbara hjälpmedel

Hjälpmedel kniv

Levamer är en ny butik på nätet som säljer snygga och användbara hjälpmedel. Här kan du hitta hjälp till det mesta, antingen det handlar om ett bättra sexliv eller tips & råd från Brandskydds-föreningen för att undvika olyckor.                               
Hjälpmedel Burköppnare

Levamer finns även på Facebook där du kan se alla nyheter och diskutera med andra om det som är viktigt för dig

Levamer

Bl linje.