Vår expert  Sebastian Sandberg svara på läsarnas frågor om Volontärresor

Bl linje

Volontärresa till Ecuador

Hej!
Jag är intresserad av volontärresa till Ecuador. Jag är 54 år, socionom och arbetat med olika chefsuppdrag under många år. Vill nu göra någon nytta där min ålder och erfarenhet kommer till användning.

Är både praktisk och social. Mvh Annkristin

 

Svar
Hej Annkristin

Jätteroliga att du vill jobba som volontär! Det finns många barnhem och projekt för gatubarn där du skulle gör stor nytta. Det är viktigt att hitta praktiska relativt begränsade uppgifter där du kan göra en insats som består. Oftast sker de största och viktigaste förändringarna i informella samtal och mötet med den ordinarie personalen.

Att komma in på ledningsnivå i ett projekt är mycket svårt, dels eftersom man som volontär är på plats under en begränsad tid och dels eftersom det tar ganska lång tid att komma in i en ny kultur.

Ett par konkreta projekt hos Volontärresor är : Child protection Home i Thailand eller gatubarnsprojekt i New Delhi

Hälsningar Sebastian

Bl linje

Åker man en hel grupp?

Jag undrar hur det fungerar med volontärresor. Åker man en hel grupp eller åker man ensam och själv ska ta sig fram till stället där man ska jobba?

Normalt så anmäler man sig individuellt till resorna men bildar sedan en grupp som har en gemensam introduktion i landet.

De flesta projekt tar emot volontärer från flera länder så det blir en internationell grupp. Du blir mött på flygplatser och reser sedan tillsammans med din kontaktperson till projektplatsen med lokala transporter.

I enstaka fall är det bara en person anmäld till ett visst datum, du kan då bli ensam på projektet vilket är en fantastisk upplevelse med som också är en större utmaning för dig. Din researrangör kan tala om, om du kommer att bli ensam på ditt projekt.

Lycka till Sebastian

Bl linje

Vad kan man jobba med?

Hej.
Jag undrar vad det är för slags jobb man kan jobba med som volontär. Får man själv välja eller blir man tilldelad arbetsuppgifter?

 

Svar:
Du väljer själv om du vill jobba med mindre barn, skola, djur eller byggprojekt. Dina exakta arbetsuppgifter bestämmer du sedan i samråd med din kontakt person på projektet. I vissa projekt har man fasta arbetsuppgifter för volontärer med andra är mycket flexibla. Det är alltid uppskattat med egna initiativ, om det är något speciellt som du vill arbeta med så skick in några rader vad du vill arbeta med så kan din researrangör ofta hitta något som passar.

 Lycka till Sebastian

Bl linje

Hur bor man?

Jag undrar om du kan skriva några rader om hur man bor när man är på en volontärresa. Bor man hemma hos familjer eller har man eget boende, hur fungerar toaletter mm.

Hälsningar Lena

 

Svar:
Vi har märkt att det är någonting som många funderar över.

På en volontärresa bor du i ett volontärcenter, på projektet eller i ett eget rum hos en lokalvärdfamilj.

Om du bor i en familj äter du frukost och middag tillsammans med familjen.  Att bo i värdfamilj innebär att du snabbt kommer i  det vardagliga livet och du får också ett kontaktnät genom familjen släkt och vänner. Samtidigt krävs det viss anpassning från din sida och att du rättar dig efter de regler som finns i huset.

Boende på volontärcenter ellerr på projektet innebär att du bor tillsammans med andra volontärer, oftast från flera olika länder. Man lär ofta känna varandra snabbt och gör helgresor osv. tillsammans

Standarden på boendet varierar enormt mellan olik länder och olika projekt. Fråga din researrangör! Ofta går det att få enkelrum mot en extra kostnad.

Hälsningar Sebastian

Bl linje

 

 

 

Tillbaka till Res som volentär