Din privata ekonomi som senior, pensionär eller 50+

Hur ser du på att spara pengar i allmänhet? Läs om lite kalla fakta och teknik men också mjuka värden som attityder och tänk kring pengar

Massa svenska femhundralappar. Flera tusen svenska kronor.

Vilka tankar om pengar bär du med dig? Stanna upp och tänka till, bli inspirerad och tyck det är roligt. Det är aldrig för sent att börja utveckla sitt sparande. Eller göra lite korrigeringar till det bättre?

Först så vill jag utmana dig lite. Vet du vad du vill uppnå med att spara och investera? Vad ska du göra med pengarna. Vad det nu än är, så är det spännande att fokusera på det. Att bara samla på hög ger ingen motivation, så ha en plan vad du vill åstadkomma. Vart vill du nå? Vad vill du förbättra?

Fram för allt, passa på och njut av dina pengar, unna dig något!

Detta är några tänkvärda ord från vår ekonomiexpert
Iréne Jansson

Bl linje

Har du några frågor om din privata ekonomi?

Skriv till Seniortiders ekonomi expert Irené Jansson.

Iréne Jansson
Ekonomi expert
Iréne driver hemsidan irenejansson.se/ där hon delar med sig av sina kunskaper och inspirera besökarna till ekonomisk framgång

Har du frågor om din ekonomi skriv till irene@seniortider.se
– Var kan vi få ett objektivt samtal om vår samlade ekonomi

– Har barnen rätt till sitt arv när deras pappa har dött?

– Jag har 50 000 kr på ett bankkonto utan någon ränta

– Ska jag spara i madrassen eller…

 

 

 

Bl linje

Grundstenar för lyckat sparande

En buffert för oförutsedda utgifter. Ha bufferten på ett konto som är lättillgängligt där man kan ta ut pengar snabbt. Bygg på det här kontot och ha den storlek på belopp du känner dig trygg med. Vad kan man behöva snabba pengar till? Spisen som strejkar, cykeln som kommer bort, eller en extra räkning från någonstans ifrån?

Ett långsiktigt sparande för resor eller inköp av kapitalvaror eller bara spara för att ha i framtiden. Den här typen av sparande kan läggas i en kapitalförsäkring eller på ett vanligt fondkonto. Dessvärre kan det vara svårt att skapa avkastning på ett sån´t här konto för marknadens svängningar gör att man är beroende av att vara vaken och följa med hur det går. Kommer ett stort ras känns det inte bra att förlora 40%, men vid uppgång känns det bättre, men då talar vi om kanske 20% som mest. Skaffa information på www.morningstar.se  Ju mer aktiv man är desto mer kan man tjäna. Så skaffa kunskap – det är första inträdesbiljetten till att bygga kapital.

Investeringar som ger extra. Det är här du kan skapa verklig kapitalökning. Här finns en hel del att välja på. Fastigheter har på lång sikt gett goda avkastningar, men A-invest har valt att rekommendera valutatradingprodukter, som kommer stort framåt. Det är nya tidens sätt att skapa avkastning. Här kan vi räkna med ränta på ränta effekten som ger god lönsamhet över lång tid. A-invest har flera produkter som baseras just på valutatrading, med lång jämn historik från 2006. Var med och skaffa dig en investering som ger en avkastning kring 30%/år. Med en sådan ökning behöver du ej se en sparhorisont på 10 år. Det räcker med 5 år så ser du redan god effekt i din plånbok.

Fördelarna med dessa är att du behöver inte vara orolig när börsen störtdyker eller svajar för våra produkter är stabila även om det blåser på marknaden. Även 2008 när både världsindex och OMX30 visade på siffror runt -40% gick våra två valutatradingprodukter +40%.. Den här typen av investering passar både dig som privatperson och ditt företag. Hörs utav kan jag berätta mer vad detta kan göra för dig och ditt företag. Dags att tjäna pengar på pengar.

En investering ska byggas undan för undan som en snöboll. Ju längre ju större – och A-invest ser till att snökvalitet och tillgång är jämn och god.

Lycka till och det är aldrig för sent!

Investeringsrådgivare, Irene Jansson