vinflaska2

Så får du vinet att smaka som bäst

 

Det räcker inte att köpa ett dyrt vin för att det ska vara gott

Så smakar vinet bäst

Det bästa vinet kan förlora i smak om man serverar det med fel temperatur eller om man har förvarat det på fel sätt. Här får du några enkla tips som gör att viner får den smak som det förtjänar.


Förvara vinet svalt
Ska du dricka vinet inom en snar framtid behöver du inte tänka på att förvara det på något speciellt sätt. Men om det är ett vin som är bäst om ett par år eller länge, är det viktigt att man förvara det på ett ställe där det är mörkt och där det är en jämn och låg temperatur. Flaskorna bör ligga ner och kan gärna staplas på varandra.

Dekantera vinet
Unga viner blir bäst om det kommer i kontakt med syre eftersom det gör att alla smaker träder fram bättre. Det är därför bra att dekantera (hälla upp vinet i en karaff) en stund innan det ska serveras. Det ser dessutom väldigt trevlig ut, framför allt om du har vinet i tetra eller bag in-box.

Rätt temperatur
Det är även viktigt att vinet serveras vid rätt temperatur. En vanlig fördom är att man ska servera rött vin med rumstemperatur, men det stämmer inte idag när vi har våra moderna uppvärmningssystem, då blir vinet alldeles för varmt. Den bästa temperaturen för rött vin är 16 grader och vitt vin är 8 grader.

Är vinet för varmt, avdunstar alkoholen snabbare än doftaromerna vilket gör att doft och smak förvrängs. En bra regel är att ta ut vita viner från kylen en halvtimme före servering och ställ in det röda vinet en halvtimme före servering.

 

Serveringstemperatur
På systembolagets hemsida finns information om vinets optimala serveringstemperatur. Här kan du se en generell rekommendation för olika viner.

Rött vin

14-16 grader
Mjukt och bärigt

16-18 grader
Kryddigt och mustigt
Fruktigt och smakrikt
Stramt och nyanserat
Sött

Vitt vin

6-8 grader
Torrt, lätt och avrundat
Halvtorrt, lätt och fruktigt

8-10 grader
Torrt, friskt och fruktigt
Halvtorrt, friskt och fruktigt
Torrt, druvigt och blommigt
Halvtorrt, druvigt och blommigt
Sött

8-12 grader
Torrt, fylligt och smakrikt