Bl linje

Ekonomiexpertens svar på läsarnas frågor

Ekonomiexpertens svar på läsarnas frågor

 

Har barnen rätt till sitt arv när deras pappa har dött?

Fråga:
Jag undrar om du kan hjälpa mig med denna fråga.

Min man gick bort nyligen och jag funderar nu på att sälja vårt hus och använda pengarna till att köpa en lägenhet. Jag undrar nu hur det är med våra gemensamma barns arvsrätt. Har de rätt till att få sina pengar nu efter att deras pappa har gått bort eller ska det vänta tills den dag då även jag dör.

Vi har inte skrivit några papper avtal.

Tack på förhand, Elsa

 

Svar:
Eftersom makar har rätt att ärva varandra får era gemensamma barn sin arvsrätt uppskjuten till tidpunkten för den efterlevande makens död. Barnen har alltså inte någon rätt till arv på grund av husförsäljningen utan får ut det den dag som du går bort. 

Mvh Iréne

 

 

Jag har 50 000 kr på ett bankkonto utan någon ränta

Fråga:
Jag har ca 50 000kr på ett bankkonto utan någon ränta. Jag vill lätt kunna komma åt mina pengar, men känner att det skulle vara bra om jag kunde få någon ränta.

Har du något förslag på var jag ska placera mina pengar.

Hälsningar Gun

 

Svar:
Hej Gun!

Tack för din fråga. Det är en del frågor som behöver ställas för att kunna lotsa dig vidare.

Behöver du tillgång till alla pengar? Hur fort behöver du tillgång till pengarna? Är det bara som extra du behöver dem eller är det ngt du måste ta utav? Är det hela ditt sparande?

Hur gammal är du?

Lite av de frågorna bör du ställa dig. Utifrån det kan du sedan besluta att göra ev. förändring.

Kolla sidor med räntor som banker ger. Egentligen ger det inget alls, utan du får se det mer som förvaring, men du har garanti på ditt insatta belopp.

Vill du ha ett annat sparande som ger mer och där du kan avvara ditt belopp eller delar av det i 1 år kan du kolla på www.a-invest.nu Där finns lite olika alternativ. Det är ingen garanti, men en bra historik.

Hälsn. o lycka till, Iréne

 

 

Ska jag spara i madrassen eller…

Fråga:
Jag tjänar inte 33 00 kronor i månaden och sparar 300 kronor i privata fondförsäkringar på banken. Verkar som det lämpar sig bättre att spara hemma i madrassen, eller hur ska man tänka?

Mvh Ann

 

Svar:
Hej Ann!

Visst det kan tyckas att madrassen är ett bra alternativ. Det viktigaste är att man lägger undan pengar och att man sparar. Ditt sparade kapital är det sedan olika åsikter om hur det ska placeras och det är bara du själv som ska avgöra det.

Om du följer med i debatten och läser lite om ekonomi står du dig bättre rustad, för det är endast du själv som ska avgöra det. Följer du slaviskt råd och det inte går bra är det fortfarande du som är ansvarig.

Mitt råd är att lära dig mer. Lär om olika fonder vad de står för, om hur marknaden ser ut. Det finns forum om fonder på Internet och även tidningar som tar upp placeringsstrategier. Jag tycker du har en bra kritisk första grund att stå på som ifrågasätter var du ska lägga dina pengar.

Börja där…lycka till

Iréne

 

 

Tillbaka till toppen

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *