Bl linje

Starta eget expertens svar på läsarnas frågor

Vår starta eget expert, svarar på läsarnas frågor om att starta eget som pensionär

Går det starta eget när man har sjukersättning och pension

Jag har sjukersättning men går även i allmän pension i september då jag vill starta enskild firma. Är detta möjligt?

Tacksam för svar

 

 

Svar:

Du kan registrera en enskild firma men har du sjukersättning och kan arbeta i din firma är nog risken stor att sjukersättningen försvinner.

Du bör ställa frågan till Försäkringskassan och/eller Pensionsmyndigheten.

Lycka till, Birgitta

 

Jag vill starta företag för att lansera min musik  

 

Jag vill starta företag för att lansera min musik. För att promouta min musik behöver jag ISRN kod som man kan få bara om man tillhör till eller har sin eget företag. Min pension är samling av min grund pension och pension bidrag.

Frågan är: Om det finns ngn möjligheten att starta egen och behålla den bidrag; annars för första period det bli svårt för mig att överleva i alla fall halv år; sen blir det klar om jag ska gå vidare och fortsätta leva på företags inkomster.

Jag 65 år och full of live och min musik som är mycket modern men det behövs tid för att komma igång.

Tack om du har tid att svara mig. MVH Lina

 

 

Svar:

Du kan arbeta samtidigt som du tar ut allmän pension. Du kan arbeta upp till heltid och ta ut hela din allmänna pension samtidigt.

 

Om du under ditt yrkesverksamma liv har haft låga inkomster och därför får garantipension, kan det vara så att fortsatt arbete inte ger en ökad total pension.

 

För att veta vad som gäller för just dig som förutom grundpensionen har pensionsbidrag bör du kontakta pensionsmyndigheten (telefonnummer 0771-776 776).

Lycka till, Birgitta

 

Hur fungerar det med avtalspension om man vill starta eget?

Skriver angående att starta eget när man är pensionär.

 

Jag är nu 62 år och har lite funderingar på att ev. starta ett litet cafe vid pensionsåldern. Var får man bra hjälp att starta?

 

Om man får avtalspension hur ställer det sig mot att man är riktig pensionär med skatter osv.

 

Vi börjar så här tillsvidare så kommer det säkert mer frågor senare.

 

Hälsningar Hans-Eric

 

 

Svar:

Funderar du på att starta företag så kan du vända dig till ALMI eller Nyföretagarcentrum på din ort. Där får du svar på alla dina frågor angående företagsstart.

Har man fått avtalspension, dvs fått gå i pension tidigare och får viss del av lönen fram till den riktiga pensionsdagen, brukar det stå i avtalet hur mycket man får arbeta. Men har man eget företag är det ju svårt att fastställa hur många timmar du arbetar. Hur beskattningen blir får du vända dig till Skatteverket och fråga. Det beror bland annat på vilken typ av företag du startar – enskild firma eller aktiebolag. 

Lycka till, Birgitta och Camilla 

 

Jag är 69 år och vill starta eget 

Jag är 69 år gammal. Är trött på livet. Vill gärna starta eget och känna mig vid behov och få bättre ekonomi.

Hoppas att du kan svara migMvh Vahab

 

 

 

Svar:

Hej Vahab.

Jag tycker du är stark som tar tag i din situation, om du inte är nöjd med ditt liv. Att starta eget företag är väldig roligt och spännande. Däremot är det inte alltid så lätt att få en ekonomi av företagandet. Då krävs både en bra affärsidé, mycket jobb och kunskap.

 

Du nämner ingenting om att du har någon affärsidé. Har du ingen så kan jag rekommendera denna bok ”Affärsidéer för dig”. Här får du tips på 150 olika företagsidéer som har bra förutsättningar att bli lönsamma.

 

 

Läs mer eller beställ boken om Affärsidéer

 

 

 

 

 

  

När du har din affärsidé, tycker jag du ska ta kontakt med ALMI eller Nyföretagarcentrum. Där får du all hjälp du behöver för att gå vidare i din företagsstart.

 

Andra bra böcker jag kan rekommendera om du vill starta företag

       Läs mer och beställ böckerna här

Lycka till, Birgitta

 


Vad ligger skatten och de sociala avgifterna på när man är pensionär?

Jag har gått i pension i år och jag är 64 år. Funderar på att starta företag. Vad gäller för mig. Får jag mindre skatt och sociala avgifter. Jag fyller 65 år i juni nästa

Anette

  

Svar:
Skatten förändras aldrig utan den är alltid densamma oavsett om du har pension eller inte. Däremot blir egenavgifterna (sociala avgifter ) lägre, 10.21 procent, om du uppfyller något av följande villkor

Du är född 1938–1946

Du är under 65 år men har tagit ut hel premie- och ålderspension från det allmänna pensionssystemet under hela inkomståret, vilket du kan göra från och med den månad du fyller 61 år

Du har haft hel sjukersättning eller aktivitetsersättning under någon del av året

Lycka till, Birgitta

 

 

När får man en lägre arbetsgivaravgift som pensionär

 

Fyller 65 den 2 okt. och är pianostämmare. Har varit och är till pension 2 okt. anställd av Landstinget. Nu ska jag stämma åt kommuner, kyrkor och privatpersoner och tänker skaffa F-skatt.


Har jag pensionärens fördelar med ca. 10% m.m. direkt när jag fyller 65 eller gäller det första fr.o.m årsskiftet?


Hälsningar Kalle

 

 

Svar:
Det är först det år som man är 65 år den förste januari som man får en lägre arbetsgivaravgift eller egenavgifter som det heter om du har enskilt företag.

För din del blir det alltså först vid årsskiftet 2013.


Lycka till, Birgitta

  

Vad är vitsen med att starta eget företag?

Jag har jobbat på ett forskningsråd -kommer även i framtiden att utföra uppdrag. Vad är vitsen med att starta eget, F-skattsedel eller fungerar som löntagare.

Kennethe

 

Svar
Som med det mesta finns det för och nackdelar med allt, så även med eget företag kontra anställning.

Att vara anställd och lönetagare innebär en trygghet för dig. Du får din avtalade lön, oavsett hur många uppdrag som finns, vilket ger dig en ekonomisk trygghet. Dessutom behöver du inte tänka på administration, inbetalning av skatt och momsredovisningar.

Som egen företagare har du däremot en större frihet. Du kan själv avgöra hur många och vilka uppdrag du vill ta och på så vis själv bestämma hur mycket och när du vill arbeta. Det är även du som bestämmer timpenningen du vill ha för ditt uppdrag, vilket ger dig en högre ersättning.

Samtidigt finns risken att behovet av dina tjänster försvinner för att forskningsrådet anställer någon annan i ditt ställe eller att uppdragen går till någon konkurrent till dig som erbjuder samma tjänst till en lägre kostnad.

Lycka till med ditt val, Birgitta

 

 

Har nyss avvecklat mitt företag och vill starta ett nytt

Har just avvecklat en enskild firma 20120101. Vill starta upp den eller en ny enskild firma. Hur gör jag?

Hälsningar Henny

 

Svar
Har du avvecklat ditt företag får du starta ett nytt företag igen. Det gör du genom att anmäla det till Skatteverket. Att anmäla enskild firma till Bolagsverket är frivilligt men behöver göras för att skydda ditt företagsnamn i det län där du är verksam. Vill du även skydda namnet i andra län så kan du göra det mot en kostnad för varje län du vill skydda det i. (Väljer du AB så skyddas namnet i hela landet). Idag när man oftast har företagsnamnet som webbadress, är behovet av namnskydd inte lika viktigt eftersom ingen brukar vilja starta ett företag med ett namn som är upptaget på webben.

Har du däremot ditt tidigare företag vilande, är det bara att anmäla det aktivt igen.

 

Lycka till¸ Birgitta

 

 


Hur fungerar det med att tjäna pengar på sitt företag när man tar ut tjänstepension

Jag är drygt 63 år och har bestämt att gå i pension till årsskiftet. Jag tänker då göra sådant som jag länge längtat efter: Kurser i konst och måleri, uppdrag i grafisk design mm.

Jag har en enskild firma. Eftersom min pension blir ganska knapp och jag inte vill känna tvånget att tjäna pengar, tänkte jag även ta ut hela tjänstepensionen. Då får man jobba max åtta timmar i veckan. Hur kollas det i mitt fall när jag målar och säljer tavlor, grafisk design och håller en och annan kurs? Finns maxbelopp hur mycket pengar man får tjäna?

Hälsningar Olle

 


Svar:

Hej Olle

Hur mycket man får jobba beror på vilket tjänstepensionsavtal man tillhör när man arbetar. Vissa tjänstepensioner har ingen maxgräns medan andra har en maxgräns på 8 timmar i veckan. Men observera att det inte finns någon maxgräns för hur mycket man kan tjäna på de max 8 timmar man jobbar.

 

Detta är förutsatt att man tar ut tjänstepension före 65 års ålder. Har man fyllt 65 år finns inga begränsningar alls vad gäller tjänstepensionen.


Däremot ska man alltid kontrollera inkomsten för skatteavdrag så man inte tjänar över gränsen för högre inkomstskatt.

När det gäller den allmänna pensionen ska ni kontakta Pensionsmyndigheten om reglerna kring den.

Hälsningar Birgitta

 

 

 

 

Tillbaka till Starta eget

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *